marți, 29 martie 2011

Pietrele preţioase – sănătate de lux


Cercetările moderne în domeniul cristalelor şi al pietrelor preţioase  susţin, la unison cu străvechile ştiinţe ezoterice, că bijuteriile nu au doar un rol estetic, ci şi unul vindecător. Dacă ştim să le alegem, pietrele preţioase ne pot transforma viaţa.

Chiar dacă nu suntem o persoană superstiţioasă, e posibil să fi avut la un moment dat impresia că anumite bijuterii ne fac să ne simţim bine, în timp ce altele, chiar dacă ne plac, ne generează o stare uşor neplăcută, pe care nu o putem explica. Ei bine, nu este doar o impresie. Specialiştii susţin că pietrele şi cristalele pe care le purtăm direct pe piele, ori montate în bijuterii de aur şi argint ne influenţează starea psihică generală. Cu cât pietrele sunt mai valoroase, cu atât ele sunt mai încărcate cu energie cosmică. În principiu, fiecare piatră are un efect benefic asupra organismului, cu condiţia ca ea să fie „purificată” de energiile negative care pot eventual să subziste în câmpul său energetic din cauza unor impregnări anterioare. Locurile în care s-a aflat, persoanele care au folosit-o, evenimentele care s-au derulat în preajma fiecărei pietre preţioase se imprimă în câmpul său energetic şi nu toate aceste impregnări sunt pozitive, benefice.

În prezent, cristaloterapia este o terapie alternativă de succes. Un bun specialist în această terapie ne poate indica afecţiunea de care suferim, studiind culoarea pietrei pe care o purtăm. Tot el ne va sugera pietrele sau cristalele cele mai potrivite pentru tratarea acestor probleme de sănătate. De exemplu, rubinul sau coralul îşi pierde din strălucire şi culoare dacă persoana care îl poartă este anemică; la fel, turcoazul păleşte dacă posesoarea lui are o stare fizică sau psihică proastă.

Cum alegem piatra potrivită

Dacă dorim să ne alegem o bijuterie care să aibă un efect benefic asupra noastră, trebuie să ţinem cont de câteva elemente. Înţelepciunea străveche spune că nu noi suntem cei care ne alegem piatra, ci piatra ne alege pe noi. De aceea, este bine să dăm curs atracţiei faţă de piatra sau cristalul care „ne face cu ochiul”. Dacă ne-a plăcut o anumită piatră la prima vedere sau ne-a captat fulgerător atenţia, înseamnă că este piatra noastră norocoasă. Atunci când ţinem acea piatră în mână îi putem percepe încărcătura subtilă energetică, resimţind o stare de bine şi de mulţumire. În felul acesta intuiţia noastră se adevereşte.

Atunci când ne procurăm o astfel de piatră minunată, este foarte bine să cerem unele indicaţii sumplimentare despre modul său de prelucrare şi să ne ferim de pietrele iradiate. Iradierea este un proces tehnologic prin care se elimină imperfecţiunile pietrelor preţioase. Procedeul este aplicat în special pentru acvamarin, topaz, smarald şi diamant. Colorarea artificială este un alt procedeu care modifică puterea energetică a pietrelor.

La ora actuală se găsesc pe piaţă şi multe pietre false, care nu deţin o încărcătură subtilă benefică. Este indicat să ne procurăm pietrele sau cristalele dorite numai din surse autorizate şi să ne asigurăm că piatra sau bijuteria achiziţionată este veritabilă; eventual, putem solicita un certificat de autenticitate.

Întreţinerea pietrelor

Purificare - După achiziţionare, piatra sau cristalul trebuie purificat de energiile negative. Aceste energii provin, de cele mai multe ori, de la persoanele care l-au purtat sau atins înaintea noastră. În cristaloterapie, pietrele şi cristalele se purifică frecvent, în vederea reîncărcării lor cu energie pozitivă. Se spune că fiecare piatră sau cristal este o entitate care absoarbe, dar şi emană energiile celui care îl foloseşte.

Pentru purificarea cristalelor se pot folosi foarte multe metode simple.
O metodă ar fi să lăsăm cristalul la soare sau la lumina lunii, în aer liber, timp de o zi. Lângă o plantă, procesul de reîncărcare energetică va fi mai rapid.
Dacă pietrele sunt foarte mici, se pot pune într-un recipient de cuarţ sau de ametist, spălat în prealabil cu apă de ploaie.
Pietrele se mai pot curăţa şi cu apă. Le vom ţine în apă rece şi caldă, alternativ, câte cinci minute, iar apoi în apă de ploaie sau în apă de mare pentru câteva ore.
O altă metodă de curăţare este cea cu sare marină. Spălăm piatra cu apă rece şi apoi o aşezăm în sare, la uscat, pentru câteva ore.

Reîncărcare - După curăţare, pietrele trebuie reîncărcate din punct de vedere subtil. Soarele e cea mai bună sursă de reîncărcare energetică, mai ales în momentul răsăritului. Pentru aceasta vom lăsa piatra câteva ore în lumina soarelui.
Important: Pentru a-şi păstra energiile vindecătoare, cristalele şi pietrele trebuie ţinute la distanţă unele de altele şi să nu fie atinse de alte persoane.

Modul de utilizare

În cristaloterapie, cristalele şi pietrele de diverse culori sunt aşezate pe corp ca pe o hartă, deasupra anumitor zone de proiecţie a centrilor subtili de forţă  sau chakra-e. Atunci când acţionăm simultan asupra acestor chakra-e, organismul se echilibrează. Tratamentul pentru afecţiuni grave este ceva mai complex şi poate fi efectuat numai de specialişti. În tratarea unor afecţiuni minore, ne putem folosi de ajutorul pietrelor preţioase şi al cristalelor, chiar şi în absenţa specialistului. De aceea este bine să ştim că corpul nostru are nevoie de şapte culori: roşu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo şi violet. Fiecare culoare este asociată unuia sau mai multor centrii de forţă sau chakra-e.

Purtarea unor pietre, sub formă de colier, brăţară, inel sau, pur şi simplu direct pe piele ne poate ajuta foarte mult atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic.

Pietrele şi calităţile lor vindecătoare

Pietrele roşii (coralul, rubinul, piatra sângelui etc.) sunt folosite în tratarea anemiilor, afecţiunilor care provin datorită unei circulaţii deficitare, precum şi în tratarea depresiilor.

Pietrele verzi (smaraldul, turmalina verde, malachitul, jaspul, agata etc.) tratează disfuncţii ale sistemului nervos şi au un efect calmant.

Pietrele albastre (safirul, lapislazuli, turcoazul, acvamarinul) calmează, echilibrează şi tratează afecţiuni ale gâtului, inflamaţii şi sângerări interne.

Pietrele galbene (topazul, citrinul, ambra etc.) tonifică sistemul nervos, tratează afecţiuni ale stomacului şi ficatului.
    
Dicţionar al sănătăţii

ACVAMARIN - induce claritate mentală, putere de stăpânire emoţională, inspiraţie. Este recomandat celor care trec prin probleme afective.

AVENTURIN (cuarţ verde) - induce claritate mentală, putere de sugestie şi concentrare, favorizează meditaţia.

AGATĂ - ajută la depăşirea pragurilor emoţionale, reechilibrează psihic şi vindecă sufletul de diverse frici şi anxietăţi. În combinaţie cu alte pietre, întăreşte efectul acestora.

AMBRĂ (răşină fosilizată) - protejează împotriva stresului, calmează şi îmbunătăţeşte concentrarea mentală. Este indicată în cazul afecţiunilor pulmonare, problemelor de memorie şi stărilor de angoasă sau frustrare.

AMETIST - este un foarte bun transmiţător de gânduri sau intenţii, ajută la conştientizarea unui defect sau a unei greşeli. Este favorabil în dragoste şi inspiră bună-dispoziţie. Se poate aşeza pe stomac sau pe ficat în cazuri de durere.

AZURIT - ajută în procesele de meditaţie şi de vindecare spirituală. Amplifică potenţialul energetic al unei persoane. Poartă noroc în călătorii şi o protejează pe viitoarea mamă în perioada sarcinii.

BERIL - ameliorează afecţiunile intestinale şi grăbeşte vindecarea ulceraţiilor. Este un bun sedativ şi reglează circulaţia sângelui.

CITRIN - grăbeşte cicatrizarea rănilor. Deblochează căile respiratorii şi orificiile organelor interne. Dă putere fizică şi hotărâre. Este recomandat şi celor care vor să renunţe la droguri, ţigări, alcool etc.

CRISTAL DE STÂNCĂ - acţionează ca un catalizator şi conductor de energie. Este un aliat puternic în terapiile alternative. Atunci când este purtat pe piele, echilibrează fluxul energetic al organismului, amplificând efectele celorlalte pietre folosite.

CUARŢ ALBASTRU  - purifică atât mental, cât şi fizic. Este indicat în cazurile de intoxicaţie, dependenţă de cafea, ţigări sau droguri. Ajută la calmare şi stimulează creativitatea.

CUARŢ PUR - este bine să fie purtat în momentele în care ştim că urmează să fim în compania unor persoane care emană gânduri negative sau răutate. Amplifică puterea de convingere, vindecă disfuncţiile hepatice şi reglează tranzitul intestinal.

CUARŢ ROŞU/ROZ - alungă suspiciunea şi neîncrederea. Conferă curaj şi hotărâre, în special în dragoste, fiind recomandat persoanelor timide. Amplifică şarmul şi magnetismul purtătorului. Creşte apetitul sexual.

DIAMANT - creează un puternic câmp de forţă, care protejează de influxurile negative din exterior. În general, ne ajută să trecem cu bine peste blocaje emoţionale, echilibrează tensiunile nervoase, ajută la eliminarea toxinelor din organism. În particular, aduce noroc la bani şi favorizează dobândirea popularităţii.

FLUORIT - se recomandă tuturor celor care suferă de afecţiuni reumatice, artrite sau diverse tipuri de scleroză. Consolidează articulaţiile.

HEMATIT  - reglează tensiunea sângelui şi ajută la cicatrizarea rănilor. Intervine favorabil în procesul respirator şi ajută la regenerarea ţesuturilor. Graţie vitalităţii pe care o degajă, poate fi purtat cu succes şi de persoanele aflate în convalescenţă.

JAD - indicat în cazurile de anemie sau stres. Întăreşte sistemul imunitar şi curăţă organismul de toxine. Piatra poate fi purtată şi de cei care doresc să renunţe la droguri sau alcool.

LAPISLAZULI - influenţează pozitiv puterea spirituală a fiinţei şi intuiţia. Eliberează blocajele mentale şi alungă negativismul. Este un cristal cu efecte terapeutice dintre cele mai puternice.

MALACHIT - intervine favorabil în procesul de învăţare şi sporeşte puterea de concentrare. Se crede că are legătură directă cu emisferele cerebrale, pe care le influenţează în funcţie de zona corpului pe care este aplicat (indicat este să fie purtat pe frunte).

OPAL - protejează şi aduce noroc în dragoste. Este un puternic stimulent intelectual şi ajută în procesul de creaţie. Alungă stresul. Are efect benefic asupra nou-născuţilor, datorită energiei pozitive emanate. Dă curaj şi încredere, alungă coşmarurile.

PIATRA LUNII - trebuie purtată numai de către femei. Are calităţi fertilizante şi afrodiziace. Favorizează procesul de concepţie. Uşurează perioada de sarcină şi naşterea. Intervine benefic în funcţiile rinichilor şi în echilibrarea hormonală.

PIRITĂ - alungă anxietatea şi reglează tranzitul digestiv. Ajută la regenerarea părului.

RUBIN - ameliorează şi chiar vindecă afecţiunile de tip cardiac. Energizează şi vitalizează, redând pofta de viaţă. Se recomandă în special bătrânilor. Conferă încredere celor cu funcţii de conducere sau persoanelor care doresc să se afirme.

SAFIR - intervine favorabil în procesele de tip hormonal şi echilibrează activitatea glandulară. Alungă şi calmează durerile, în special pe cele de mijloc şi de inimă. Stimulează clarviziunea, telepatia şi îmbunătăţeşte imaginea purtătorului. Purtat pe timp de noapte dăruieşte vise frumoase.

SMARALD - aduce armonie în cuplu. Îmbunătăţeşte viaţa sexuală şi relaţiile cu cei dragi. Este bun în orice exerciţiu de meditaţie şi de căutare a echilibrului interior.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu