miercuri, 28 septembrie 2011

GIMNASTICA TIBETANA PENTRU SANATATE


Gimnastica tibetana poate fi practicata de toti, chiar si de catre virstnici, chiar si de catre cei slabiti, aflati in convalescenta. Se executa dimineata si se poate repeta de doua-trei ori in cursul zilei.
Exercitiile se fac cu ochii inchisi si intr-o deplina concentrare.

1. Culcati in pat executati urmatorul masaj al urechilor: cu degetele mari trecute dupa urechi si cu celelalte degete strinse in palma, miscati palmele in sus si in jos astfel incit aratatoarele sa alunece de-a lungul pilniilor urechilor (de 30 ori).
Imbunatateste vederea, intareste dantura, amplifica circulatia singelui in zona timpanelor, asigura o protectie impotriva ridurilor.

2. Puneti palma dreapta pe frunte, deasupra palma stinga si miscati-le dreapta-stinga, astfel ca degetele mici sa alunece pe deasupra sprincenelor (de 20 ori).
Mareste circulatia singelui, calmeaza durerile de cap si potoleste ametelile.

3. Cu exteriorul degetelor mari indoite masati globii oculari (de 15 ori).
Imbunatateste vederea, linisteste sistemul nervos, protejeaza ochii.

4. Cu palmele indoite ale ambelor miini se maseaza gitul in regiunea tiroidei sub marul lui Adam: miscari de sus in jos, ca de mingiiere (de 20 ori).
Exercitiul nu se recomanda celor cu afectiuni ale tiroidei.
Regleaza metabolismul si functionarea organelor interne.

5. Se maseaza abdomenul dezgolit cu palmele (stinga pusa peste dreapta) in miscari de rotatie in sensul acelor ceasornicului, astfel incit abdomenul sa se miste de sus in jos (de 30 ori).

6. Culcati pe spate sugeti abdomenul dupa care umflati-l (de 20 ori).
Se accelereaza miscarea limfei, se lichideaza stagnarea de fiere si de singe. Ajuta la pierderea surplusului de grasime.
Amelioreaza boli hepatice si gastro-intestinale.

7. Culcati pe spate, indoiti brusc piciorul din genunchi tragindu-l energic spre piept straduindu-va sa loviti cu calciiul in fesa. Tot brusc, indreptati piciorul si coboriti-l (de 15 ori cu fiecare picior).
Este un exercitiu foarte pretios, pentru ca se efectueaza un masaj interior al organelor si al glandelor endocrine. Micsoreaza depunerile de grasime si intareste muschii abdomenului.

8. Sezind pe pat stati picior peste picior (intii stingul peste dreptul, apoi schimbati) si masati cu mina opusa (intii dreapta, apoi stinga) adincitura talpii (de 20 de ori pentru fiecare picior).
Regleaza activitatea inimii si a rinichilor. Ajuta in cazuri de inflamare a incheieturilor.

9. Sezind pe pat duceti palmele cu degetele incrucisate la ceafa si miscati-le sus-jos, vreme in care lasati capul pe spate si reveniti (de 10 ori).
Ajuta circulatia sangvina in zona capului.

10. Sezind puneti palmele pe urechi si bateti cu virfurile degetelor ceafa (de 30 ori).
Activeaza scoarta cerebrala si ajuta cind ai zgomote in urechi, te scapa de surzenie si amelioreaza durerile de cap.

miercuri, 14 septembrie 2011

Râsul sau arta de a dobândi o sănătate perfectă



Rasul este o puternica arma antistres, care face sa scada tensiunea arteriala. Daca acum este limpede ca la baza manifestarilor patologice, cum ar fi ulcerul sau infarctul miocardic, se afla stresul, acelasi stres joaca un rol determinant si in cazurile de aparitie a cancerului.
La oameni, statisticile arata ca deseori un cancer este detectat la 6-12 luni dupa un traumatism existential major (deces, separare, ruptura, somaj, pierdere de bani etc.) si, cel putin pentru anumiti indivizi, reprimarea capacitatii de a-si exprima utilitatea favorizeaza, de asemenea, aparitia unei stari canceroase.
De aceea, rasul, ca factor de eliberare, de expulzie, de terapie antistres si ca maniera armonioasa de exprimare a dinamismului interior, are cu adevarat rol protector fata de starile canceroase si este un motiv in plus de a tine cont de longevitatea celor care rad. In orice caz, chiar daca unii poate nu sunt atat de convinsi ca rasul creste in mod necesar durata vietii, este indiscutabil insa ca el ii creste calitatea.

Chipul reflecta starea de sanatate
Tratamentul prin ras este menit sa aduca o ameliorare a starii generale a omului, o senzatie durabila de confort interior, o atitudine mai destinsa, marirea capacitatii de a face fata stresului, diminuarea anxietatii, a nervozitatii si a ideilor depresive.
Terapia prin ras este de asemenea utila si in tratarea hipertensiunii arteriale, a insomniei, cefaleei, impotentei, frigiditatii si a ansamblului manifestarilor functionale digestive. Aceasta terapie constituie o abordare globala a individului prin intermediul corpului sau, context in care rasul actioneaza ca element motor al reechilibrarii neurovegetative.
Rasului - care este un element activ, ce constituie simultan o gimnastica, o relaxare si un stimulent intelectual - i se adauga prescriptiile igieno-dietetice amintite in articolele anterioare, precum si invatarea unor tehnici de modificare a comportamentului.
Terapia prin ras permite sa se actioneze asupra bolnavilor pe mai multe niveluri simultan: psihic si fizic, iar daca va fi corelata si cu alte tipuri de modalitati terapeutice naturiste, sansele de succes ale tratamentului vor creste atunci considerabil.

Rasul – un medicament natural
Sanatatea unui individ este direct legata de cat umor are si de cat de mult rade el.
Rasul "aduce cu sine o imbunatatire a starii generale, o senzatie de bunastare, o atitudine mai destinsa, o marire a capacitatii de a face fata stresului, o diminuare a anxietatii, a nervozitatii si a ideilor depresive. Acest program este in mod egal util in tratamentul hipertensiunii arteriale, al insomniilor, al cefaleelor, al epuizarii si lipsei de vitalitate si al ansamblului manifestarilor maladive ale functiilor digestive."
De fapt, actiunea terapeutica a rasului se explica prin influenta sa mecanica, fiziologica, psihica si subtila asupra organelor si structurilor fiintei:
Rasul provoaca eliberarea de endorfine. Endorfinele sunt hormoni secretati de hipotalamus care poseda o structura chimica analoaga cu cea a morfinei si au efectul de a creste buna dispozitie si de a induce starea de placere, alinand durerea si imbunatatind considerabil starea sufleteasca. Rasul mareste intr-o maniera fenomenala productia lor.

Rasul stimuleaza durabil sistemul nervos parasimpatic
Sistemul nervos parasimpatic are o actiune de incetinire a ritmului cardiac, de diminuare a tensiunii arteriale, de reglare a digestiei, de ameliorare a functiei respiratorii si de control al functiilor genitale.  Stimuland functionarea parasimpaticului, rasul provoaca o reducere notabila a efectelor stresului.

Rasul este un stimulator psihic
Rasul ridica o bariera a optimismului impotriva micilor depresii ale vietii cotidiene. El actioneaza impotriva toxinelor psihice si stimuleaza functiile intelectuale.

Rasul actioneaza asupra sistemului muscular
Numerosi muschi sunt pusi in miscare in timpul rasului, iar unele persoane sunt literalmente zguduite de o izbucnire in hohote de ras.

Ori, chiar daca avem uneori tendinta de a uita acest fapt, exercitiul muscular activeaza toate functiile noastre vitale, o clasa de boli fiind tocmai rezultatul direct al lenei si inactivitatii fizice. Un minim de exercitiu fizic este indispensabil: plimbarea de exemplu este o modalitate simpla de a dinamiza corpul si de a-l intretine.
Rasul este el insusi un exercitiu muscular, totodata usor si cu efecte profunde, un veritabil "masaj intern" ale carui rezultate sunt comparabile cu ale oricarui exercitiu traditional bine efectuat. in plus, este mai usor de practicat si mai placut pentru toti aceia carora sportul le repugna.

Rasul este un excelent exercitiu respirator
Exercitiile care actioneaza asupra musculaturii si respiratiei sunt strans corelate, buna parte din beneficiile miscarii in aer liber si cu atat mai mult ale practicii posturilor corporale (asanas) si ale tehnicilor respiratorii (pranayama) yoghine fiind legate de mai buna oxigenare a celulelor organismului.
Respiratia este unul din pilonii sanatatii si putem ameliora sau chiar vindeca numeroase afectiuni pur si simplu reinvatand sa respiram, caci multi dintre noi respira defectuos, lasand deschisa poarta bolilor de tot felul.
Prin dinamizarea muschilor abdominali si toracici, rasul provoaca un salutar masaj al viscerelor si o purificare a organismului si a intregii fiinte gratie unui aport crescut de oxigen.

            Indicatiile terapeutice ale rasului
Rasul procura intotdeauna o senzatie de bunastare generala - atat la nivel fizic cat si la nivel psihic - si numeroase tulburari de sanatate datorate modului nostru defectuos de viata pot fi astfel vindecate de o maniera cu totul agreabila. Desigur, o astfel de terapie nu substituie, ci completeaza tratamentele clasice.

Oboseala
Oboseala este flagelul secolului nostru. Din zece bolnavi care consulta un medic, opt se plang ca sunt epuizati nervos, fara a se putea evidentia vreo cauza organica.
Pentru a lupta impotriva oboselii, repausul complet se reveleaza prea putin eficace, iar tratamentele de eliminare a oboselii au adesea doar o actiune temporara. Ajutand pacientul sa-si stapaneasca stresul, incitandu-l sa practice un exercitiu terapeutic potrivit se dovedeste intotdeauna mult mai benefic.

Astmul
Intr-un mod asemanator tusei, dar infinit mai placut, rasul curata si elibereaza caile aeriene superioare, actionand eficace in domeniul patologiei bronhice si pulmonare.
Astmul este martorul unei ingustari a calibrului bronhiilor, cel mai adesea ca reactie la o alergie. In timpul crizei, sistemul simpatic predomina, dar rasul ajunge sa-i impiedice actiunea activand la randul sau sistemul parasimpatic, care provoaca de la intrarea sa in functiune o relaxare a musculaturii netede a bronhiilor. Astfel, multe crize de astm cedeaza ca prin farmec in fata unui acces nebun (dar complet sanatos) de ras.

Constipatia
Aceasta afectiune cu aparenta benigna poate conduce pe termen lung la grave probleme: epuizare fizica, tulburari hepatice, dureri de cap, probleme cutanate, iritabilitate, scaderea randamentului intelectual, depresie...
Utilizarea prelungita a laxativelor poate cauza dependenta, conducand chiar la constipatie cronica. Provocand un masaj profund al tubului digestiv, rasul intervine ca unul dintre cele mai bune mijloace puse de natura la dispozitia noastra pentru a lupta impotriva constipatiei.
In plus, rasul creste secretia salivei si a sucurilor digestive, favorizand contractiile stomacale si intestinale. Bolul alimentar fiind mai uniform si mai complet digerat, vitaminele si mineralele sunt mai bine asimilate.

Spasmofilia
Atat de frecventa si de descurajanta, aceasta boala se caracterizeaza printr-o tendinta de manifestare a spasmelor musculare si viscerale datorata unei excitabilitati nervoase si musculare anormale. Cauzele sale profunde sunt legate de o predispozitie naturala si un factor declansant, acesta fiind cel mai adesea stresul.
Rasul este el insusi un spasm, dar unul eliberator si tonifiant. Pentru a combate spasmofilia, rasul intervine la doua niveluri:
El provoaca o "furtuna biochimica" binefacatoare in zonele cerebrale care sunt conexe cu controlul emotiilor, conducand la sublimarea anxietatii
 Simultan, rasul antreneaza o relaxare - la nivel cardiac, muscular si vascular - care va contracara excitabilitatea neuromusculara.

Insomnia
Daca suferiti de insomnie, veti avea poate placuta surpriza sa traiti o noapte de somn odihnitor dupa o seara in care v-ati distrat foarte bine. Nu se ascunde nici un mister aici: dupa o seara petrecuta razand, tensiunile dumneavoastra launtrice au disparut si sistemul dumneavoastra muscular este perfect destins. Veti intra rapid intr-un somn profund si de durata.
Astfel, se recomanda tuturor celor care sufera de insomnie si obisnuiesc sa-si petreaca seara in fata televizorului sa-si aleaga cu mare grija emisiunile.

Problemele cardio-vasculare
Anumite tulburari din sfera cardio-vasculara isi au originea in leziuni clar localizate, dar uneori nici o cauza organica nu poate fi decelata si se vorbeste atunci de tulburari "functionale". Cel mai adesea, manifestarile sunt dureroase, iar stresul joaca o data in plus rolul personajului negativ.
Pentru toate aceste tulburari functionale, actiunea preventiva si curativa a rasului este foarte folositoare. intr-adevar, rasul "scutura" in mod benefic sistemul neuro-vegetativ si intreaga sfera cardio-vasculara. La inceput, respiratia si ritmul cardiac se accelereaza, dar curand sistemul parasimpatic preia controlul: muschii se relaxeaza, tensiunea arteriala diminueaza, iar inima incetineste ritmul.
            Pe de alta parte, rasul intervine eficace in metabolismul colesterolului gratie stimularii activitatii hepatice si cresterii schimburilor pulmonare, doua mecanisme care contribuie la scaderea procentului de grasimi sangvine.

Durerea
Durerile legate de cauze psihosomatice - precum migrenele, colicile sau durerile musculare - pot din plin profita de efectele curative ale rasului. Aceasta va conduce eventual la suprimarea - cu acordul medicului - a medicatiei antialgice, care in cele mai multe cazuri prezinta neplacute efecte secundare.
Pentru a anestezia durerea, rasul actioneaza in principal pe trei cai:
- prin deturnarea atentiei. Razand, uitam de durere, care drept urmare nu-si mai regaseste decat rareori intensitatea de la inceput.
- rasul creste secretia de endorfine, aceste substante care alina durerea.
- rasul actioneaza asupra tensiunilor musculare. Numeroase dureri sunt legate de o prea intensa contractie musculara. Aici din nou, gratie rasului, sistemul parasimpatic intervine si relaxeaza muschii in cauza.

Ridurile
In enorma panoplie a mijloacelor de lupta impotriva ridurilor, rasul detine un loc privilegiat. Rasul "opereaza un veritabil masaj al trasaturilor fetei, contribuind la mentinerea frumusetii si supletii si tonusului acesteia si luptand astfel impotriva "buhairii" fetei. Stralucirea privirii poate fi in acest mod repusa in valoare, odata cu bucuria de a trai".

Longevitatea
Astazi pare bine stabilit ca exista stranse relatii intre simtul umorului si longevitate. Intr-adevar, daca socotim faptul ca stresul este principalul responsabil de imbatranirea prematura, ce antidot mai bun am putea gasi?