duminică, 10 iulie 2011

Cum sa fii mai pozitiv/a



1. Inceteaza sa te mai compari cu ceilalti
Ori de cate ori te compari cu altcineva, intotdeauna vei remarca ca acea persoana are o casa mai mare, o masina mai scumpa, mai multi bani, mai mult noroc, un job mai misto…
Daca te compari cu altii deoarece ai nevoie de confirmarea ca esti sau nu pe drumul cel bun, ei bine, niciodata nu vei stii pana cand nu iti vei oferi tu insuti/insati aceasta confirmare.
Este normal sa fim diferiti, asa ca, in loc sa te plangi ca iti lipseste ceva ce are altcineva, bucura-te ca esti unic/a si ca ai o gramada de calitati pe care poate ca altii nu le au.

2. Inceteaza sa mai cauti scuze sau sa mai dai vina pe altcineva
Nimic nu este doar alb-negru si, uneori, ambele parti ar trebui sa-si asume responsabilitatea si sa treaca peste. Ce este mai important: sa-ti petreci timpul intrebandu-te a cui este vina sau sa te indrepti catre ceva pozitiv?
Daca dai mereu vina pe ceilalti, poate ca a venit timpul sa incepi sa te uiti si in interior.
Daca dai mereu vina pe tine, poate ca a venit timpul sa nu-ti mai asumi responsabilitatea pentru orice si pentru oricine.

3. Concentreaza-te asupra a ceea ce vrei si nu asupra problemei
Cu totii avem probleme sau, cum se numesc ele mai nou :), "provocari" iar modul in care le gestionezi te defineste. Vestea cea buna este ca poti alege.
Concentreaza-te pe rezultat - fiecare problema pe care o gestionezi te poate aduce cu un pas mai aproape de rezultatul dorit. Vei simti tot felul de emotii (si e normal ca doar esti om :) dar, daca iti construiesti un plan si iti aduci aminte ce iti doresti, te vei concentra asupra a ceea ce vrei sa se intample pe termen lung si vei reusi sa treci mai usor peste ceea ce se intampla pe termen scurt.

4. Cauta ceea ce este bun in oameni
Intotdeauna exista si ceva bun la oamenii din jur. Oamenii, prin natura lor, sunt buni, iubitori si saritori. Iar atunci cand sunt grosolani sau rai, NU este vorba de tine, este vorba de propriile lor probleme.

5. Controleaza-ti comportamentul
Invata sa recunosti si sa-ti gestionezi comportamentul si astfel vei fi o persoana mai pozitiva si un comunicator eficient. Cateva idei:
- observa efectele pe care cuvintele si actiunile tale le au asupra celorlalti (ai in vedere impactul pozitiv sau negativ, precum si lipsa feedback-ului)
- reexamineaza-ti valorile si asigura-te ca sunt congruente cu actiunile tale
- invata sa te cunosti atunci cand te afli in conditii de stres.

6. Detaseaza-te de ideea de "dreptate" sau "corectitudine"
Una este sa fii manat/a de dreptate si alta este sa o lasi sa-ti conduca viata,
Lumea nu este si nu va fi nici dreapta si nici corecta. De altfel, ceea ce tie ti se pare a fi corect s-ar putea sa nu fie si pentru altcineva. Invata sa faci fata incertitudinilor si evenimentelor neprevazute pentru ca asta-i viata.
Fii tolerant/a cu ceilalti si iarta-i si poate ca si ei vor face la fel.
Fa ceea ce faci pentru ca iti face placere si nu pentru ca astepti ceva in schimb.

7. Citeste biografii
Citeste biografii ale oamneilor de succes si vei descoperi cum oameni obisnuiti reusesc "imposibilul" si raman pozitivi chiar si in vremuri dificile. Plus ca te poti inspira si motiva .  Majoritatea dintre ei au catve retete de succes:
- Ei se concentreaza asupra atitudinilor care ii fac sa fie oameni de succes
- Isi cunosc si punctele tari si punctele slabe
- Nu ii asculta pe toti cei care sunt maestrii ai indoielii.

8. Imbunatateste-ti abilitatile sociale
Cateva idei care te ajuta:
- uita-te la cei cu care vorbesti si zambeste-le (fara sa-i sperii totusi :)
- invata sa interpretezi limbajul corpului si imbunatateste-l pe al tau
- invata sa fii un bun ascultator
- invata sa oferi complimente, dar si aspecte care pot fi imbunatatite

9. Stai departe de stiri
Desigur, este important sa ramai in contact cu ceea ce se intampla in jur si in lume, dar fara sa-ti pierzi timpul citind si ascultand stiri care "vand" durere, mizerie si panica.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu